piektdiena, 2015. gada 17. aprīlis

Biškopība šajā pavasarī

Ziema bija tik dīvaina, ka neko nevar zināt. Šoziem bites vispār nav iegājušas tādā miera stāvoklī, kā paredzēts, un rosījušās visu ziemu. Vairāk ēdušas, nolietojušās. Var tikai minēt, kā tas atsauksies uz saimes attīstību. Galvenā ienesuma laikā vēl mēdz pārsteigt laika apstākļi. Tā kā bišu aktīvai dzīvei atvēlēti vien daži gada mēneši, slikts laiks, kad augi nemedo, rada nopietnus zaudējumus, turklāt katrā vietā tie atšķiras. 

Patlaban bitenieka galvenais darbs ir sekmēt bišu saimes augšanu. Dažām saimēm, kam tukši rāmīši, tos izņem, lai nav jātērē lieka enerģija ligzdas sildīšanai. Savukārt, ja saime ļoti spēcīga, jau aprīļa vidū pa kādam rāmītim var likt klāt. Aprīļa beigās visām saimēm, kas blīvi apdzīvo esošos rāmīšus, pamazām paplašina ligzdu. Magazīnu var likt kļavu ziedēšanas laikā, taču jāvēro laika apstākļi. Aukstā laikā strauji paplašināt ligzdu nedrīkst.

Pavasarī nepieciešams iztīrīt stropu un nomainīt grīdiņu. Tad talkā jāaicina divi stipri palīgi, kas stropu paceļ, lai var izvilkt netīro un iebāzt tīro grīdiņu. Izvelkot veco, pārliecinās, vai uz grīdiņas nav izkritusi māte.

Nektāraugi labai ražai
Tiem, kam ir tikai daži stropi, labāk nevis sēt nektāraugus mazos laukumiņos (milzu izmaksas!), bet gan iestādīt kokus. Neizcirst kļavas, jo ziedēšanas laikā tās bitēm ir labu labais nektāra avots. Tad vajag uzlikt magazīnas, jo no kļavām var ievākt pirmo medu. Liela liepa vai kļava ir hektāru liela nektāraugu sējuma vērta. Kļavas ātri aug, zied un medo katru gadu, taču liepu maksimums ir aptuveni ik pēc četriem gadiem.
Facēlijas medus ir gards, glīti violetas krāsas ziedputekšņi. Augs uzzied aptuveni 50. dienā pēc sēšanas, un šo maksimumu vēlams sasniegt jūlija vidū. Lai ziedēšanu paildzinātu, var sēt vairākos piegājienos: pirmajai ražai – rudenī vai agri pavasarī, pēc pāris nedēļām – vēl divas reizes.
! Ja vēlas medum īpatnu, bet ļoti patīkamu garšu, pie dravas var iestādīt lauciņu ar piparmētrām.

Laikus veido atdaleņus
Vislabākās ir bišu mātes, kam liela, glīta kanniņa atrodas rāmja vidusdaļā. Tā paredzēta tā sauktajai māšu klusajai nomaiņai stropā. No tām spieta māšu kanniņām, kas reizēm kā ķekari karājas gar peru kāres malām, tik labas mātes neizdodas.
Savā dravā labāk darboties galvenokārt ar paša audzētām mātēm, kuras iegūst no labām iepirktajām mātēm. Tas ir viens no veidiem, kā pasargāt dravu no slimībām, jo īpaši no jaunā bitenieku drauda – peru puves.
! Pa kādai saimei ziemā vienmēr iet bojā, atzīst biteniece, taču atbrīvojas vieta, kur likt atdaleni vai spietu.

Inventāram ir nozīme
Iesācējiem tiek ieteikts izvēlēties viena veida standartstropus un aprīkojumu. Tiem ir arī maināmas daļas. Stropam labākas ir metāla kājiņas, un tās var iegādāties jau gatavas. No koka darinātās ātri sapūst, izļogās, un ir grūti nomainīt stropa grīdiņu.
Dūmekli izvēlēt, lai būtu ērti rokai. Vēl vajadzīgi labi lapu koku prauli dūmiem. Tīrais negals, ja gadās kāds bērza gabaliņš – tad uz rāmjiem un bitēm var uzpilēt darva.
! Ja saime sevišķi nešpetna, tās nomierināšanai dūmkannā var iemest gabaliņu propolisa.

Pārsiltināšana ir bīstama
Pavasarī, jo īpaši pēc apskates, bišu ligzdu silti sasedz. Sānu pakošanai lieto putuplasta plāksnes, taču ar pakošanu var nesteigties. Vasaras beigās, gatavojot saimi ziemošanai, siltinājumu liek vienā malā aiz šķirdēļa, bet otru sānu vēl nesiltina. Zem otrās plāksnes novieto skaliņus, lai būtu ventilācija. Ziemas siltinājumu virs saimes uzliek, iestājoties nopietnam salam, reizēm tikai janvārī. Tas pasargā saimi no pāragras perošanas, nodrošina labu ventilāciju. Ne pārāk liela pakošana sevišķi svarīga bija šoziem, kad īsti ziemas apstākļi bija dažas dienas.
! Bitēm zema temperatūra nav bīstama, ja vien pietiek barības un stropā ir pietiekama ventilācija.

Ērces nīdē, cik spēj
Sevišķi svarīga ir cīņa ar varras ērcēm. Galvenie darbi bija jāveic rudenī. Dubults neplīst, un vasaras beigās, kamēr silts laiks, visām saimēm trīs reizes, ievērojot vajadzīgo intervālu, pilina pretvarras līdzekli Hive Clean. Vēlāk rudenī, oktobrī, papildus apstrādā arī ar skābeņskābi. Ja drava neliela, arī tagad pavasarī der izlietot vienu kursu Hive Clean, iesaka biteniece.
Gan ziemas biruma tīrīšanai, gan ērču likvidācijai labi noder sanitārās grīdiņas ar izvelkamo plauktu. Ērču apstrādes laikā uz plaukta uzklāj ar eļļu nosmērētu papīru, lai kaitēkļi pielīp. Tad neviena nokritusī netiks atpakaļ bites kažociņā.
! Nelielās dravās lietot bioloģiskos līdzekļus.

(izvilkumi no intervijas LA.LV)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru